Värien voima sisustuksessa

Meistä jokainen näkee päivittäin ympärillään hurjan paljon erilaisia värejä niin luonnossa, ruuassa, televisiossa, mainoksissa kuin ihmisten pukeutumisessakin. Ei ole sattumaa, että liikennemerkkeihin on valittu punaista ja keltaista varoittamaan vaarasta tai että yritys valitsee tietyt värit vahvistaakseen omaa viestintäänsä.

Koti on meille monelle se maailman rakkain ja tärkein paikka, jossa vietetään aikaa perheen ja ystävien seurassa. Jotta viihtyisimme kotona mahdollisimman hyvin, pyrimme luomaan tunnelmasta sellaisen, että meidän on helppo rentoutua ja tunnemme olomme kotoisaksi. Värit ovat yksi suuri tekijä, joilla voimme tuoda esiin omaa persoonaamme, mutta myös vaikuttaa valinnoillamme siihen, minkälaista tunnelmaa tila välittää.

Luonnonläheinen värimaailma kaikkine murrettuine sävyineen on ehdottomasti se minun oma suosikkini, joka näkyy niin meillä kotona kuin myös omissa tuotteissanikin. Viime viikolla kirjastossa käydessäni käsiini tarttui kirja värien merkityksestä ja pysähdyin miettimään, miksi esimerkiksi paahdetun keltaisen ja oranssin sävyt tuntuvat just tällä hetkellä olevan omaa sydäntäni lähellä.

jenninlailla_tunnelmallinen sisustus 

Keltainen tuo auringon valon ja lämmön tunteen vaikka ulkona paukkuisi pakkanen ja eläisimme vuoden pimeintä aikaa. Näin kesän lapsena tuntuu hyvinkin luonnolliselle, että kaipaan ympärilleni keltaisen värin antamaa energiaa ja ilon tunnetta. Kun asiaa tutkii hieman pintaa syvemmältä, löytyy tämän värin takaa muitakin mielenkiintoisia asioita. Sen lisäksi, että keltaisen värin tiedetään lisäävän vireystasoa ja onnellisuutta, se on myös leikkisyyden ja luovuuden väri. Keltainen viestii avoimuudesta, oppimisen innosta ja on tiedonhalun väri, sekä sen tiedetään lisäävän rohkeutta ja itseluottamusta, mutta myös stressinsietokykyä. 

jenninlailla_olohuoneen sisustus

Oranssilla on paljon samankaltaisia vaikutuksia kuin keltaisella, ovathan ne molemmat lämpimiä sävyjä ja löytyvät värikartastakin toistensa viereltä. Oranssi kertoo sosiaalisuudesta, innostuneisuudesta sekä rakkaudesta elämään. Jos tämä väri on sydäntäsi lähellä, mitä luultavammin viihdyt ihmisten seurassa ja haluat aidosti auttaa toisia. Oranssi keltaisen tapaan lievittää väsymystä ja masennuksen oireita.

Vihreä on luonnon, puhtauden ja raikkauden väri, joka korostaa lämpimiä sävyjä. Tätä väriä ajatellessani ensimmäisenä omaan mieleeni tulevatkin jylhät metsät ja kesätuulessa kevyesti heiluvat koivut. Viherkasveilla taas on helppo tuoda tätä luonnon rauhoittavaa ja raikasta tunnetta myös sisätiloihin. Vihreä tuo viihtyisyyttä ja luo kotoisaa tunnelmaa tilaan kuin tilaan. Se myös lisää luottamuksen ja vakauden tunnetta sekä nopeuttaa palautumaan.

jenninlailla_viherkasvit sisustuksessa

Ruskea edustaa vihreän lailla luontoa ja on neutraali väri. Se yhdistetään monesti myös puhtauteen sekä luontaiseen vahvuuteen. Ruskea sellaisenaan esimerkiksi sisustuksessa voi tuntua tylsältä tai tunkkaiselta, mutta eri sävyinä se luo lämpöä ja kodikkuutta ympärilleen.

Itselläni on ollut vuosien varrella vaikka minkälaisia sisustusvillityksiä ja tyyli kotona on välillä vaihtunut hyvinkin radikaalisti. Nuorena kiehtoi itämainen mystiikka, sitten jossain vaiheessa vanhemanpana piti saada ylellisyyden tunnetta erilaisilla koristeellisilla valaisimilla sekä kiiltäväpintaisilla tekstiileillä. Myös monen muun lailla elin maalaisromanttisen vaiheen ja siitä yli päästyäni kaiken piti ollakin täysin mustavalkoista. Kaiken kirjavaa kotia mekin ollaan ehditty katselemaan, ennen kuin nyt todella tuntuu sille, että se tietty tyylisuunta on miellyttänyt useamman vuoden ajan.

jenninlailla_luonnonläheinen sisustus

Kirjaston hyllyjen välissä muutaman sivun lukemisen jälkeen huomasin hymyileväni ajatukselle, ettei nähtävästi ollut sattumaa, että innostuin lisäämään väriä sisustukseen samoihin aikoihin, kun KOHTEESSA. syntyi ja aloin viettämään päiväni luovan työn parissa. Meidän perheessä ei ole kohta viiteentoista vuoteen ollut näin värikästä, vaikkei koko kaunista sateenkaaren kirjoa löydy tälläkään hetkellä.

Miten sinä tykkäät käyttää värejä sisustuksessa ja oletko aiemmin miettinyt värivalintojesi merkitystä sen syvällisemmin?

 

 

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista

Suomi